Startpagina
Artikelen
Missie
Contact
Bedrijven
Internationaal

Open brief aan Sun: geef Java vrij

Een open brief aan Scott Mcneally, CEO van Sun, als antwoord op opmerkingen die gemaakt zijn tijdens de Sun analyst meeting van Februari 2004.
Het origineel kunt u vinden op http://www.catb.org/~esr/writings/let-java-go.html.

Binnen de Open Source gemeenschap zijn berichten gehoord dat u recentelijk over de strategie van Sun heeft gezegd: "Het Open Source model is onze vriend". Wij zijn blij dat te horen en Sun's ondersteuning voor OpenOffice.org zet deze bewering zeer zeker kracht bij. Maar die ondersteuning is opmerkelijk inconsistent en vertoont hier en daar gaten en wel zo dat de suggestie wordt gewekt dat Sun verschil maakt tussen de manier waarop men over de strategie spreekt en hoe men hem uitvoert.

Deze verwarring is evident in een van uw andere uitspraken. Velen onder ons menen dat u gelijk heeft wanneer u zegt dat "Sun minder bedreigd wordt door een model waarbinnen software niets opbrengt dan ongeveer iedereen anders". We zijn het met u eens dat het potentieel van het gebruik van Open Source software als middel om de waarde van uw hardware te verhogen zeer groot is. Het zou niet eens een nieuwe stap zijn voor Sun; uw vrijgave van de NFS standaarden in 1984 was waarschijnlijk de meest succesvolle markt-vormende manouevre in de geschiedenis van uw bedrijf en wij zouden u graag helpen dat te herhalen.

Maar de terloopse gelijkstelling van "Open Source" en "niets opbrengen" suggereert dat u op een ander niveau niet werkelijk weet waar u het over heeft. Open Source kan bepaald niet worden gezien als een model wat niets opbrengt: vraag het maar eens aan Red Hat, waarvan het aandeel 3 keer zoveel waard was dan dat van Sun toen ik dat zojuist nakeek. Of vraag het IBM, waar men Linux gebruikt als hefboom om daarmee een enorme systeem-integratie handel op te bouwen binnen markten zoals de financiele dienstverlening - markten die historisch aan Sun toebehoorden.

Het hoeft niet zo te blijven. Als Sun bereid zou zijn om volledig voor Open Source te gaan dat zou het zijn positie als leider van de industrie terug kunnen winnen. Sun is een van het handjevol bedrijven dat zowel de intelligentie als het aanzien heeft om uit een volledige alliantie met de Open Source gemeenschap zelfs meer te halen dan IBM. Zelfs de geschiedenis werkt voor jullie mee, vele senioren in de beweging zijn ouwe Unix-hackers die zich nog goed herinneren dat Sun is opgericht door techneuten zoals wij in een tijd dat IBM nog de Grote Satan was.

Maar Sun heeft dingen gedaan waardoor we ons afvragen of de visie en moed om het Open Source pad te kiezen er werkelijk zijn. De verdenking houdt hardnekkig stand dat OpenOffice.org alleen een doelmatige manier is om Microsoft een oog uit te steken inplaats van het snijvlak van een Open Source strategie die Sun een plaats in de toekomst zal geven. De zaken worden ook niet bevorderd door het feit dat Sun, samen met Microsoft, een van de twee bedrijven blijkt te zijn die het meest helpen SCO te voorzien van munitie voor zijn aanval op Linux.

In 1987, drie jaar na het succes van NFS, verloor Sun de strijd om het definieren van de standaard graphische interface voor de volgende generatie. De winnaar, het X window system, was technisch inferieur aan Sun's NeWS aanbod. Maar X had 1 doorslaggevend voordeel: het was Open Source. Tien jaar later, in 1997, toen Bill Joy naar een Linux conferentie kwam om Jini als universeel netwerkdienstenprotocol naar voren te schuiven, zei de Open Source gemeenschap hem recht in zijn gezicht "Je kunt kiezen tussen omnipresentie of controle. Kies." Hij koos voor controle en Jini faalde in het waarmaken van haar beloftes. Het contrast met NFS kon amper indringender zijn.

Op dit moment gaat het om Java. Sun's volhardendheid om strakke controle over de Java code te houden heeft Sun's lange termijnbelangen geschaad door de acceptatie van de taal in de Open Source gemeenchap in de kiem te smoren, het veld (en waarschijnlijk de toekomst) vrijlatend voor scripting talen als Python en Perl. Eens te meer is de keus "omnipresentie of controle" en ondanks uw uitspraak "Open Source is onze vriend" lijkt Sun te kiezen voor controle. Sun's voorwaarden zijn zo restrictief dat Linux distributies niet eens de Java binaries mogen bevatten die als browser plugin gebruikt kunnen worden, laat staan als een op zichzelf staand ontwikkelgereedschap.

Mijnheer de president, sloop die muur. U heeft miljoenen potentiele bondgenoten hier in de Open Source gemeenschap die heel graag Java ontwikkelaars en gebruikers zouden willen worden als dat maar niet inhield dat ze de controle over hun toekomst aan Sun moesten overlaten. Als u werkelijk serieus bent over die vriendschap met Open Source en als u serieus bent in het voorbereiden van Sun op de toekomst die we allemaal zien komen, een toekomst waarin geheimhouding van broncode en insluiten in bedrijfseigen systemen niet langer levensvatbare strategieen zijn, bewijs het. Geef Java vrij.

Eric S. Raymond
President Open Source Initiative
12 Februari 2004